27 Haziran 2010 Pazar

Latin Amerikan Ateşi!


Evet Efendim, Dünya Kupasında çeyrek finalistler yavaş yavaş belli oluyorken, yani kupanın hemen hemen ortalarına gelmişken kısa bir kupa yorumu yapmanın da tam sırasıdır. Şöyle bir bakalım, kim neler yapmış ya da yapamamış bu Kupada.

İlk olarak da kişisel sempatimden mütevellit Amerika kıtasından başlayacağım.

Latin Amerikan ateşi kelimenin tam anlamıyla Güney Afrika'yı yakmış durumda. Güney Amerika ekipleri 2010 Güney Afrika Dünya Kupasını domine ettiler. Kupaya katılan Brezilya ve Arjantin beklendiği gibi gruplarını rahatlıkla lider olarak tamamlarken, asıl sürpriz Uruguay, Paraguay ve Şili'den geldi. Uruguay ve Paraguay gruplarını lider olarak tamamlarken, Şili de grubundan ikinci olarak çıkmayı başardı. Özellikle Şili ve Uruguay oynadığı futbolla Latin Amerika'da futbol ateşinin tüm gücüyle parladığını dosta düşmana gösterdiler. Uruguay'dan Luis Suarez ve Diego Forlan izleyenleri büyülerken, Diego Lugano'da turnuvanın şimdiye kadar ki en başarılı defans oyuncularından biri olarak göze çarptı. Şili'deyse Alexis Sanchez turnuvanın en dikkat çeken isimlerinden biriydi. Öte yandan Bielsa'nın öğrencileri takım olarak oynadıkları oyunla futbol severin sempatisini kazandı. Bu arada hatırlatmak da fayda vardır ki Uruguay ikinci turda Güney Kore'yi geçerek adını çeyrek finale yazdırdı. Çeyrek finaldeki rakibiyse, Afrika'nın gururu olan Gana olacak.

Amerika'nın Güney kısmında şov yaşanırken, Orta ve Kuzey kesiminde de işler fena gözükmüyordu. Orta Amerika ekiplerinden Meksika grubunu ikinci tamamlarken, ikinci turda Arjantin karşısında kendisine şans yaratmaya çalışacak. Galatasaraylı'ların dikkatle izlediği Dos Santos ise iyi bir performans çizerken; neleri yapabilip, neleri yapamadığını açık bir şekilde ortaya koydu. Açık alanda topla müthiş süratli olan futbolcu, bitirici hareketlerde başarılı değildi. Orta Amerika'nın diğer temsilcisiyse Honduras'tı neden bilinmez, bu takım özellikle futbol yorumcularından anlamsız bir tepki gördü. Kendi varlık nedenleri sorgulama samimiyetini bir türlü gösteremeyen futbol eksperlerimiz, bu takımın neden dünya kupasında yer aldığını sorgulamakla meşguldu. Oysa Honduras elinden geldiği kadar topunu oynadı, o da yetmedi; İsviçre'den bir puan kopararak, turnuvanın en pozitif top oynayan takımı "hamili kart yakınları" Şili'nin önünü açtılar.

Amerika Kıtasının kuzeyi bu turnuvada da ABD'den soruldu. Dünya hegemonu olmalarından dolayı hemen her futbol severin, futboldaki başarısızlıklarını desteklediği ABD, sahada yer aldığı sürece iyi futbol oynamaya çalıştı. Oyunu gereksiz hamlelerle çirkinleştirmeyip kendi işlerine baktılar. Neticesinde de İngiltereli gruptan lider olarak çıktılar. Yine de tüm bunlar daha ötesi için yeterli olmadı. Kaderin bir cilvesi; açlık sınırındaki Gana, obezlik sınırındaki ABD'yi evine göndermeyi başardı.

Eh biraz da olsa büyük abilerden bahsedelim. Gerçi onlardan herkes bahsediyor, herkes bir şeyler söylüyor ya yine de es geçmiş olmayalım. Brezilya, her ne kadar Portekiz'li, Fil Dişi'li grubundan namağlup çıkmış olsa da ilerisi için çok umut vermedi. Dunga bir nevi Selçuk Şahin'lerden bir takım oluşturmuştu. Bu defansif takım bir yere kadar gidebiliyordu. Robinho'ysa turnuvaya damga vurmaktan uzak gözüküyor. Çeyrek finali göreceklerdir ama ilerisi çok da aydınlık değil 5 yıldızlı sambacılara. Arjantin içinse diyebilecek tek bir şey var; Ah bir Cambiasso olsaydı! Onlar için geriye kalan afili uzun cümleler yeterince kuruldu zaten...

0 yorum:

Yorum Gönder

BEAT!

BEAT!
El Dios

Blog Archive

Karma

2. lig 2002 Dünya Kupası 2010 Güney Afrika Dünya Kupası 90 dakika A Milli Takım Aceto Balsamico adanademirspor Adnan Polat Adorno Alex De Souza Alex Ferguson Allianz Arena Almanya altay andre francisco moritz Ankaragücü antalyaspor arda turan ariza makakula Arjantin Atletico Madrid Avrupa Aydın Yılmaz Aykut Kocaman aziz yıldırım bankasya 1.lig barcelona Basel Basketbol Batuhan Karadeniz Bayern Munich beat Benzema beşiktaş beşiktaş-cska bilica bob marley Bogdan Tanjevic Borussia Dortmund Brezilya bu maçı alıcaz bucaspor Bursaspor Bülent Uygun can kozanoğlu caner erkin carling cup carlos tevez cevad prekazi Cezayir Cristiano Ronaldo cska moskova Cüneyt Çakır çarşı d-smart Daum David Beckham Derbi Didier Drogba diego buonanotte Diego Forlan Diego Milito DİSK Diyarbakırspor Dos Santos eduardo galeano elano emre çolak endüstriyel futbol eric abidal Eric Cantona Erich Fromm Ertuğrul Sağlam Eskişehirspor eşleşme eşleşmeler eto'o Fans faşizm Fatih Terim Fenerbahçe Fernando Alonso Ferrari fifa figueora Fil Dişi Sahilleri Frank Rijkaard Fransa futbol futbol fanatizmi futbol kitapları futbol medyası futbol ve kültürü futbolun şifreleri galatasaray Gana gaziantep Gebzespor george best George Hagi Gökhan Ünal Guardiola Guus Hiddink Güiza haldun üstünel harry kewell hıncal uluç hikmet karaman Hollanda Honduras Hürriyet hüseyin göcek Issiar Dia Ivan Ergiç iddaa inter İspanya İtalya İtalya Serie A izmir jerome rothen jo Jose Mourinho Juventus Kaka Kamerun karşıyaka kasımpaşaspor kayserispor kazım Keita konyaspor kura Lazio leo franco Leonardo Leonel Messi Lille livorno calcio Los Galacticos Lucas Neill Mamadou Niang manchester city Manchester United maradona Mark Webber marsilya Marx mavi şimşekler Mclaren mehmet batdal Mehmet Demirkol Meksika merhaba mert nobre messi metin kurt Milan milan baros milli takım Milliyet Miroslav Stoch Mönchengladbach-Hannover 96 Muhsin Ertuğral mustafa denizli necati ateş Nijerya ntvspor Okan Alkan Ozan İpek Özer Hurmacı Özhan Canaydın Paraguay pedro rodriguez Pellegrini porco portre Premier lig proco vs sakallis Quaresma Radikal Radikal Futbol Rai Real Madrid robbie fowler Roberto Carlos Roma Ronaldinho sakatlık Sampdoria Samuel Eto'o santos Schuster Sebastian Vettel Semih Şentürk Sercan Yıldırım Serdar Özkan Serie A Shabani Nonda simon kuper Sivasspor soccernomics sol sol bek sorensen spor medyası Spor Toto Süper Ligi spor-sen star wars stefan szymanski stoke city syd barrett şampiyonlar ligi şampiyonluk Şenol Güneş Şili Taraftar Taxi Gençlik Teofilo Gutierrez tobias linderoth Totti Trabzonspor transfer TT Arena Tugay Kerimoğlu tuncay şanlı Turkcell Süper Ligi türk basını türk futbolu uefa UEFA Leauge uğur boral Uğur Dündar Uğur Meleke Uruguay Victor Shaka Voleybol Volkan Demirel Volkan Şen vuvuzela Xabi Alonso Yalovaspor yıldırım demirören Yorumculuk Young Boys Zafer Biryol Ziraat Türkiye Kupası Zlatan İbrahimovic